SDR ile Üstümüzden Geçen Uçakları Takip Etmek

Arkadaşlar merhaba ,

Önceki yazılarımda Amatör Telsiz hobisine gönül verdiğimden söz etmiştim. Bu yazım Amatör Telsizcilik ile ilgili olacak. 

Bazı arkadaşlarımızın başlığa bakıp ‘Niye takip edelim ki ?’ diyeceklerini düşünerek peşinen cevap veriyorum ; ‘Yapabiliyoruz da ondan.’

SDR Nedir ?

SDR -Software Defined Radio- yazılım tabanlı radyo ‘dur. Radyo denince sıradaki şarkı tüm kaybedenlere gelsin tarzında değil. İngilizce’de genelde RF ile çalışan bütün cihazlar içiin radio deyimi kullanılıyor. SDR cihazlarının konfigürasyonları bilgisayardan kontrol edilebilir. Ek filtreler uygulanabilir. Bu sayede de bize oldukça esnek bir ortam oluşturur. Normalde SDR cihazı olarak bildiğimiz cihazlar -şağıda bir örneğini gördüğünüz-

Örnek Bir SDR Cihazı

DVB-T Dijital TV yayınlarını almak için üretilmiş alıcı cihazlardır. Fakat geniş frekans aralıkları Amatör Telsizcilerin-Yabancılar maker hareketinden bir haber iken Amatör Telsizci abilerimiz kendi cihazlarını yapıyorlardı- iştahını kabartmış olacak ki bunu TV Çubuğunu bir Radyo alıcısına çevirmişler. Bu yazımda ise SDR alıcımızı ADS-B alıcısı ve çözümleyicisi olarak kullanacağız.

ADS-B Nedir ? 

 Farklı disiplinlerin uyum ve işbirliğine dayanan ADS-B hava aracı takip ve izleme sistemi hava araçlarının pozisyonunu uydu seyrüsefer sistemi ve hava araçlarından belirli aralıklar ile yayınlanan sinyaller vasıtası ile belirlemekte ve hava araçlarının sürekli ve kesintisiz olarak, uçuşun her safhasında izlenebilmesini sağlamaktadır. Hava trafik yer kontrol istasyonları hava araçlarından yayınlanan sinyalleri direkt olarak almakta ve tali bir radara olan ihtiyacı ortadan kaldırmaktadır. Ekstra Bilgi : flightradar24 sitesinin de gönüllü katılımcılar ile bu yöntemle bilgileri kendi sunucusunda toplayarak çalıştığı yönünde yorumlar mevcut.

Uçakları takip edebilmek için 1090 MHz’den yayınlanan paketleri alabilecek bir SDR cihazına ihtiyacımız var. SDR cihazları içinde farklı tunerler bulunmakta ve bu tuner cihazımızın minimum ve maximum frekanslarını etkilemektedir. Piyasada 10$ – 18$ arasında bulunabilecek en uygun SDR R820T tuner olarak geçen cihazdır.

Kurulum Aşamaları

SDR cihazımızı bilgisayarımıza taktıktan sonra bu linkten Zadig yazılımını indirelim. Zadig USB HID cihazlarını yönetebilmek için gerekli olan WinUSB sürücüsünü yüklemeye yarıyor. Zadig yazılımını açtıktan sonra Options-> List All Devices seçeneğini seçelim.

Sonrasında ise açılır menüden cihazımızı bulalım. Sağdaki driver seçim kutusundan WinUSB sürücünü seçip Install Driver butonuna tıklayalım.

İşlemler bittikten sonra Aygıt Yöneticisinde cihazımızın sorunsuz olarak kurulduğundan emin oluyoruz.

Gerekli Diğer Yazılımlar

SDR cihazımızı 1090 MHz ‘e ayarlamak ve ADS-B verilerini çözümlemek için RTL1090 IMU yazılımına ihtiyacımız var. Bu linkten indirebilirsiniz.

İndirdiğimiz kurulum dosyasını çalıştıralım. Kurulum sırasında bir klasör seçmemiz istenecek. Bu klasörü unutmayalım. Kurulum işlemi bittikten sonra ise Zadig ile ilgili adımları tekrarlayacak yazılım. Eğer isterseniz tekrar Zadig adımlarını takip edebilirsiniz.

Yukarıda yer alan galeride kurulum adımları mevcut. İşlem bittikten sonra aşağıdaki gibi bir pencerenin açılması gerekiyor.

Şimdi sıra geldi uçakları harita üzerinde göreceğimiz yazılıma. Bu aşamada bir çok alternatif yazılım mevcut fakat kullandıklarım arasında en beğendiğim Virtual Radar. Bu linkten indirebilirsiniz. Kurulum sırasında size yöneltilen tek bilgi girişi PORT numarası olacak. Bunu değiştirmeseniz iyi olur 🙂

Kurulum işlemi bittikten sonra Virtual Radar programımızı açalım.

Program açılan aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılayacak.

Tools -> Options yolunu takip ederek ayarlar menüsüne ulaşıp alttaki görüntüde göreceğiniz ayarları yapmanız gerekiyor.

Ayarları tamamladıysanız RTL1090 programının üstünde yer alan Start butonuna basalım.

Bütün ayarlar tamam ise RTL1090 ekranında akan Hexadecimal veriler görmemiz gerekiyor.

Virtual Radar uygulamasında da Total Messages alanının arttığını görmemiz gerekiyor.

Şimdi favori internet tarayıcımızı açıp 127.0.0.1/VirtualRadar adresine giriyoruz. Haritayı hareket ettirip güzel ülkemizi bulunca etrafımızdaki uçakları gerçek zamanlı olarak görüntüleyebiliriz.

Bu yazımda sizlere SDR ve ADS-B ile ilgili eğlenceli bir konu paylaşmak istedim. Umarım sıkılmadan okumuşsunuzdur. 

73 de TA2MVX

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

forty one − thirty one =