Raspberry Pi İle All Mode Telsiz Vericisi Yapımı
Arkadaşlar merhaba ,
Bu yazımda hepimizin bir şekilde adını duyduğu kullanmayı tecrübe ettiği bir platform olan Raspberry Pi ile All Mode deneysel bir telsiz vericisini nasıl yapabileceğimizi anlatmaya çalışacağım.
Bu yazımıza konu olan RpiTX isimli bir kütüphane. Çeşitli kaynaklardan derlediğim bilgilere göre bu kütüphanenin gelişiminde ,
- F5OE Evariste Courjaud
- PE1NNZ Guido
- HA7ILM Andras
İsimli radyo amatörleri katkıda bulunmuş ve bulunmaya devam ediyor. Kütüphane aslında temelde Raspberry Pi üzerinde yer alan GPIO pinlerini kullanarak bit-banging yöntemi ile bir sinyal üretimi temeline dayanıyor.
Bitbanging bir dijital pini çok kısa süreler içerisinde on-off stateleri arasında geçiş yaptırarak uygulanan bir sinyal üretim yöntemidir.
Kullanacağımız library 5 Khz ile 1500Mhz arasında tüm modlarda gönderim yapabiliyor. Tabii ki bu yaptığımız gönderimi takip edebilmek için bir adet de SDR cihazı ya da gödnerim yapacağımız frekansa uygun bir telsizimiz olması gerekiyor.
Raspberry Pi cihazımızın 7 numaralı pini üzerinde yukarıda bahsettiğim bit-banging işlemi gerçekleştiriliyor. Buraya bir parça jumper ekleyebiliriz ya da testlerimizi hali hazırda headerın uzunluğunu anten olarak kullanıp yapabiliriz.
Aynı zamanda bir amatör telsiz operatörü olmam sebebi ile sizleri uyarmak istediğim bir konu var. Bu kütüphane ile 7 numaralı pin üzerinde aslında bir kare dalga üretimi gerçekleştiriyoruz. Elektronikte bir kare dalga sınırsız sinüs dalgasından oluşur. Bu durumda da sınırsız sayıda harmonik oluşacak demektir.
Peki bu ne demek ? 144 Mhz’de yapacağımız bir TX işlemi 288 , 432 , xx ,xx Mhz’lerde neredeyse aynı kalitede yapılacak demek oluyor. Bu durumda bu harmonikler farklı bir iletişimi engelleyebilir , kesintiye uğrayabilir. İlgili kütüphanenin github sayfasında da belirtildiği üzere kesinlikle band-pass filtre kullanmadan TX yapılmasını önermiyorlar.
Barış Dinç Abinin örnek olarak paylaşmış olduğu 2M için band-pass filtre şemasını aşağıya ekliyorum.
Gelelim kütüphanenin kurulumuna ,
- Raspberry üzerine ssh ya da gerçek klavye erişimi sağladıktan sonra
- Terminal üzerinde apt-get install git komutu ile git uygulamasını kuralım.
- Sonrasında rpiTX kütüphanesinin
- Türkçe versiyonu için git clone https://github.com/barisdinc/rpitx
- İngilizce versiyonu için git clone https://github.com/F5OEO/rpitx
- İndirme işlemi bittikten sonra cd rpitx komutu ile dizine geçiş yapalım.
- ./install.sh komutunu kullanarak kurulum işlemini tamamlayalım.
Kurulum scripti Raspberry Pi’i yeniden başlatmak isteyecektir , yeniden başlatalım. (CPU / GPU ayarlarında bazı değişiklikler yapıyor ilgili script ve reboot etmeden bu değişiklikler geçerli olmuyor)
Raspberry Pi açıldıktan sonra cd rpitx ile tekrar ilgili dizine geçiş işlemini gerçekleştirelim. Library’nin github sayfasında kullanılan SDR yazılımı SDR-ConsoleV3’dür. Özellikle specturum painting konusu için şiddetle bu yazılımın kullanılmasını tavsiye ediyorum.
Gönderme frekansı için bir prompt açılacak önümüzde. Ben 434Mhz frekansında testlerimi gerçekleştirdim.
Frekansı girdikten sonra böyle test adımlarının olduğu bir ekran bizi karşılayacak.
Chirp adımını seçer isek aşağıdaki gibi frekansı kaydırarak gönderim yapacak RpiTX.
Benim bu library üzerinde en beğendiğim fonksiyon ise Specturum painting özelliği. KoçSistem – AkademiPlus’da gerçekleştirdiğimiz SDR Teknolojisi ve RpiTx konulu eğitimden bir ekran görüntüsünü de aşağıda paylaşıyorum.
Kaynaklar
- Amatörce Sohbetler – Barış Dinç
- https://github.com/barisdinc
- https://github.com/F5OEO/
- AkademiPlus – SDR Teknolojisi ve RPiTX