Dual Band Telsiz Anteni Yapımı – AWX Anten
Tüm amatör telsiz operatörlerine selamlar ,
Bir süredir basitçe yapabileceğim , keyif alacağım , maliyeti ucuz , yüksek kazançlı ve dual band bir anten arayışı içerisindeydim.
İnternette bu kriterlere uygun bir anten ararken 4E1EEE çağrı işaretli Erson Alcantara isimli radyo amatörünün yapmış olduğu AWX antene rastladım. İnternette parça parça bilgi bulunabilse de kullanılan malzemenin çapı , büküm açıları ve kazancı ile ilgili toplu bir bilgi bulamadığım için bölük pörçük durumdaki tüm bilgileri bir araya topladım ve sonucunda tüm kriterlerime uygun bir anten çalışması gerçekleştirmiş oldum. Sitemizde de AWX Anten şeklinde yaptığım arama sonucunda herhangi bir konuya rastlamadığım için, sanıyorum ki ilk defa paylaşıyor olmaktan dolayı da büyük bir gurur ve memnuniyet duyuyorum.
Çalışma esnasında JH1DTX çağrı işaretli Hiroyuki Yoshikawa isimli radyo amatörü de maillerimin tamamına büyük bir sabırla cevap vererek çalışmanın başarıya ulaşmasında yardımcı oldu.
Özellikle JH1DTX’in HF tarafında yaptığı SuperRad olarak isimlendirdiği antenlerin(Oldukça küçük boyutlu ve iyi çalıştığını söylüyor) de Türk Amatörler arasında yaygın olmadığını görüyorum. Kendisinin Web Sitesinin Linki http://jh1dtx.blog.fc2.com/ HF ile çalışan arkadaşlarımızın işine yarayabilir.
AWX Anten Nedir ?
Basitçe 90′ açı ile konumlandırılmış 2 adet çubuğun birden fazla kombinasyonu ile oluşturulan V biçimli antenlerdir.
Aşağıdaki görüntüde VU3NSH çağrı kodlu radyo amatörünün oldukça güzel bir anlatım şeması mevcut.
Malzeme Listesi
- 3 mm çapında 50 cm uzunluğunda içi dolu 304 çelik çubuk x 4 Adet
- SO239 Şase tip konnektör
- M3x20 MM Vida ve Somun (3 Adet Vida , 5 adet somun)
- 2 Numara 4-6 mm2 Kablo Çapına Uygun Klemens (4 Adet)
- 2 Adet Kablo Pabucu
- Tek Damarlı Bakır Kablo
- Anteni Monte Etmek için Bir Parça Plastik (Kare Şeklinde olursa açıyı tutturmak kolaylaşır)
- BiMetal Testere Ağzı (Ben çeliği 1.5M’lik parçalar halinde alıp kendim kestim , normal demir testeresi ile kesilemiyor BiMetal HSS Ağız Olmalı)
- Havya , Pense gibi muhtelif el aletleri
Ürün Linkleri
– 304 Çeliği – https://www.n11.com/magaza/pcs-paslanmaz – Satıcı oldukça ilgili ve kargo ile ürün gönderirken PVC su borusuna paketleyerek gönderiyor. Ürünler dümdüz bir biçimde tarafına ulaştı.
– Konnektör elimde vardı onu kullandım.
– Klemens – https://www.hepsiburada.com/mutlusan-sira-klemens-no-2-4-6-mm2-mavi-pm-HB00000SGDKJ
– Kablo Pabucu – https://www.bauhaus.com.tr/aydinlatma-ve-elektro-elektrik-tesisat-malzemeleri-kablo-toparlayici-malzemeler/tek-is-yk-402-10-adet-izoleli-kablo-ucu-61142413
– BiMetal Testere Ucu –https://www.bauhaus.com.tr/makine-ve-el-aletleri-makine-uclari-testere-bicaklari/wisent-metal-testere-bicagi-bi-metal-hss-21078251#tabsPdp]
Anteni Tasarlama Aşaması
Şeması ,
Aslında tasarım aşamasında bana çok fazla iş düşmedi fakat AWX anteni yapan yabancı amatörlerin tamamı basit plastik kutulara ve/veya plastik parçalarına montaj yapmışlardı. Ben ise hem antenin içindeki bağlantıları su ve nem’den koruyacak hem de daha derli toplu bir görüntü sağlayacak özel bir kutusu olsun istiyordum.
Bu sebeple AWX anten için özel bir kutu tasarımı yaptım ve 3D printer aracılığı ile de üretimini gerçekleştirdim. Şimdilik kapaksız ve montaj imkanı olmayan bir tasarım kullanıyorum anten test aşamasında olduğu için.
Tasarım güncellendikçe aşağıdaki linki ve buradaki yazıyı güncelliyor olacağım. (Kapak , boru montaj aparatları ve diğer revizyonlar)
Kutunun tasarım görüntüsü ve indirme linki aşağıda mevcut. Revizyon öneren arkadaşlarımız olursa seve seve gerçekleştiririm.
İndirme Linki : https://www.thingiverse.com/thing:5189284
Kutu içerisindeki minik köprüler çelik çubuklarımızı olduğu yerde sabit tutmaya yarıyor ve delik çapları 3.5 MM’dir.
SO239 konnektörünün vida delikleri çubuklarla tam olarak 90′ olacak şekilde tasarlandı. Bu sayede ekstra bir efor sarfetmeden 90′ açıyı tutturmak mümkün oluyor.
Montaj Bilgileri
1- Öncelikle klemensin içindeki metal montaj kısımlarını çıkarıyoruz. Dış plastik kılıf çok kaba olduğu için bunu tutmamıza gerek yok.
2- Kablo pabuçlarının da plastik izolasyonunu çıkarıyoruz. Yine Kaba olduğu için kutunun içinde yer kaplamasını istemiyorum. Sonrasında tek damarlı bakı kablodan 2.5 CM uzunluğunda 2 Adet parça kesip 1CM’lik kısmı üst üste gelecek şekilde katlıyoruz. (Klemensin içinde sağlam bir şekilde sıkışması için) Kalan yarım CM’lik kısmı da pabucun içine koyup sıkıyoruz. Pabucların yuvarlak kısımlarını fotoğrafta görüldüğü şekilde 90′ açı ile büküyoruz.
2.1 – Tek Damarlı Kablo Katlama Detayı
3 – Kablo Pabucları ile oluşturduğumuz bağlantı parçalarını klemenslere sabitliyoruz.
3.1 – Tek damarlı kablodan 2CM uzunluğunda bir parça kesip orta noktasından 90′ açı olacak şekilde büküyoruz. Kalan 2 adet klemensimize de bu kablomuzu bağlıyoruz.
Bağlantı parçalarımızın tamamını yaptığımızı varsayar isek artık kutumuza montaja geçebiliriz.
Kutunun anten çubuğu desteği olan köşelerinden birisi üst kenar , birisi de alt kenar olarak kullanılacak. Üst kenarda bulunan çubuklarımız SO239 konnektörünün canlı ucuna , alt kenarda bulunan çubuklarımız ise SO239 konnektörünün şasesine bağlanacak.
-Konnektör Bağlantısı ve Şase Detayı. 2 Adet somun bulunan vidamıza pabuclarla hazırladığımız bağlantı apartları takılacak. Sonra pabucları üst üste tutmak için bir somun daha takılacak. Aşağıdaki görüntülerde detaylarını inceleyebilirsiniz.
-Pabuc Tek Detay
-Pabuc Çift
-Kutu Dış Detay
Klemensleri yerleştirdiğimiz doğrultuda kutunun dışında da deliklerimiz mevcut. Buradan çelik çubukları kutunun içine ve dolayısı ile klemenslerin boştaki uçlarına yerleştirip klemens vidaları aracılığı ile sabitleyeceğiz.
Yukarıdaki fotoğraflarda SO239 Konnektörünün canlı ucuna lehimlenmiş bir bakır tel görüyorsunuz. Bu bizim üst uçtaki V bağlantımızı(Klemensler ile yaptığımız) besleyecek olan tel. 2.5 cm uzunluğunda.
Lehimlendikten sonra aşağıdaki gibi görünüyor olacak. Bilen abilerimiz ,ustalarımız tabii ki olabilir ama lehimlemeyi kolaylaştırmak için bakır telleri zımpara ile biraz pürüzlü hale getirmek işimizi oldukça kolaylaştırıyor.
Fakat bu lehimleme işini anten çubuklarımızla işimiz bittikten sonra yapmak daha kolay olduğu için lehimlenmiş halini en son paylaşacağım.
Şimdi anten çubuklarımızı (4×50 cm) bükme kısmına geçelim. Yukarıdaki şemada gösterdiğim üzere çubuklar anten konnektörüne bağlandığı yerde bir birine dik açı ile duruyor.
Çubukların açık kalan uçlarından 17.32 cm ölçerek bu noktadan bükmemiz gerekiyor. Bükme açısı 135′ olmalı fakat açı ölçer erişimim olmadığı için çubuklar 90′ açı ile dururken bükülen kısımlar birbirine paralel olacak hale getirdim göz kararı. (SWR değerlerine bakınca da oldukça başarılı olduğum söylenebilir 🙂 )
Aşağıdaki görüntüde bükme işlemi sonrasında çubukların nasıl göründüğünü görebilirsiniz. (3mm 304 çeliğini ekstra bir araç-gerece ihtiyaç duymadan bükmek istediğim noktadan mengeneye sıkıştırarak bükebildim.)
Tüm çubukların bükme işlemi tamamlandığı zaman kutumuza çubuklarımızı monte edebiliriz.
Üst çubukların konnetör lehimini de tamamlayınca şöyle bir genel görüntü elde etmeliyiz.
Birazcık Kitabi Bilgi
MMANA yazılımı ile anteni simüle ettiğim zaman (Bu yazılımda yeni bir kullanıcıyım , simülasyon dosyalarını JH1DTX benimle paylaştı)
145.000 Mhz’de 10.22 dbi Gain – 1.08 SWR ve aşağıdaki gibi bir radyasyon değeri elde ettim.
433.000 Mhz’de ise 11.1 dbi Gain – 2.08 SWR ve aşağıdaki gibi bir radyasyon değeri elde ettim.
Gerçek Hayattaki Değerler
145.000’de 5W El Cihazı İle SWR Metremin Görüntüsü
433.400’de 5W El Cihazı ile SWR Metremin Görüntüsü
Not : Röle üzerinden yaptığım görüşmelerde modülasyon olarak oldukça yeterli olduğuna dair raporlar aldım. Simplex taraftaki sonuçlar da en kısa zamanda bu konu altından güncelleniyor olacak.
Umarım açıklayıcı ve yararlı bir çalışma olmuştur , sürç-ü lisan eylediysem affola , hepinize sağlıklu , bol QSO’lu günler dilerim.
TA2MVX 73 , bitti.
07.01.2022 – Güncelleme
Anten Elemanlarının uçlarına koruma kapakları eklendi. thingiverse linki güncellendi.
10.01.2020 Güncelleme ,
SO239’un kullanılmayan vida deliği kutu üzerinde kapatıldı.
Klemens montaj aparatlarının kutu içinde hareket etmesi sebebi ile klemens yuvaları eklendi.
M3 x 10 MM uygun olacak şekilde kapak ve kapak vida yerleri açıldı.
Thingiverse model linkleri güncellendi.