H Köprüsü Nedir ? Nasıl Yapılır ? Geçiş Ücreti Ne Kadardır ? – Bölüm 1

Arkadaşlar Merhaba ,

Bu yazımda sizlere elektronikte çok kullanılan bir motor sürme devresi olan H-Bridge (H Köprüsü) ‘nden Bahsetmek istiyorum.

H köprüsü basit olarak 4 adet anahtardan oluşan ve devreye bağlı olan motorun CW (Clockwise) ve CCW (Counter Clockwise) olarak yönetilmesini sağlayan bir devredir. L293D ,L298D gibi arduino ile kullanılan motor sürücü entegreleri de aslında içerisinde çeşitli sayılarda H köprüleri barındıran devrelerdir.

Aşağıda H köprüsünün manuel anahtarlarla kurulmuş haline dair ve neden H Köprüsü dendiğine dair iki adet görseli sizlerle paylaşıyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yukarıdaki görüntülerden sonra transistörler ile kurulmuş bir H bridge görüntüsü paylaşıyorum. Çünkü bu devreyi manuel anahtarlar ile kuracak olursak motorumuzun dönüş yönünü elle kontrol etmemiz gerekecek. Anahtarlarımızın elektronik dünyasındaki karşılığı neydi ? Transistörleer. O zaman biz anahtarları transistörler ile değiştirerek bu devreyi MCU ile kontrol edebiliriz.

 

L298’in datasheet’i üzerinden iç yapısını inceleyelim. Yukarıda paylaştığım tüm görüntülerden sonra L298’in içerisinde yer alan H-Bridge’leri kolayca farkettiğinizi düşünüyorum. Yine de benzerliği kolayca yakalamanız için görüntü üzerinde işaretledim.

Şimdi proteus üzerinde 2N3904 transistörlerini kullanarak kendi H-Köprümüzü çizip sonrasında ise Proteus’un simülasyon özelliği ile devremizin nasıl davrandığını simüle edelim.

 

Proteus’da çizdiğimiz devre aşağıdakine benziyor olacak. Yeşil ile işaretlediğim kısımda bulunan komponentler Proteus’da logic toggle olarak isimlendirilen ve simülasyon esnasında 1-0 (High,Low) olarak durumunu değiştirebildiğimiz simülasyon araçları. Yani bu devrede kullanma amacım MCU ‘dan gelen sinyalleri simüle etmek.

 

Simülasyonumuzun da çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.

Bu yazımda sizlere dilim döndüğü kadar basit bir H Köprüsünün kurulumunu ve proteus üzerindeki simülasyonunu anlatmaya çalıştım. Bu yazının devamında H-Köprüsünü Breadboard üzerinde kurarak arduino ile kontrolünü anlatacağım.

Şimdilik bu kadar !

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × = twenty four